سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بزودی فتنه هایی می آید که انسان، صبح با ایمان برمی خیزد و شب بی ایمان می گردد؛ جز آنکه خداوند او را با دانش زنده کرده است . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]


علما و دانشمندان که حاصل و ثمره ی عالی تربیت و پررش اند همه هنگام در این ترقیات و پیشرفت ها سهم بزرگ و به سزایی را دارا بوده و در انتشار و توسعه دانش از هیچ چیز فرو گذار ننموده و محرک اصلی این عامل به شمار می روند . البته برای درک و استفاده از اشیائی که ما را احاطه نموده اند در عصر اتمی محتاج به تعلیم و پرورش بیشتری می باشیم .

 جای بسی خرسندی است که آموزش و پرورش جای خود را حفظ نموده و سطح زندگانی را بالا برده و ثروت و سلامتی که به وسیله ی دانشمندان و مربیان انتشار و توسعه یافته در تمام کشورها به خصوص در آمریکا در رفع احتیاجات پیشرفت تقاضاهای عمومی تربیتی کمک های شایان نموده است توجه و نظری به صد سال اخیر پیشرفت های ما را به خوبی نشان می دهد .


 

یکی از بزرگ ترین ثمرات مؤسس و موفقیت های تربیت و پرورش توماس آلوا ادیسون است که در یازدهم فوریه 1847 در آمریکا متولد شد. ادیسون فقط سه ماه در مدرسه ماند. چه روش تعلیم و تربیت آن زمان از پیشرفت و جولان افکار نابغه به شدت جلوگیری می کرد و اجباراً دبستان را به مناسبت استهزاء و تمسخر معلم جاهل و نادان ترک نمود و تحت تعلمیات و مراقبت و مواظبت مادرش و حس کنجکاوی زوال ناپذیر خود یکی از ناطقین زبردست و تربیت شدگان مشهور عالم گردید.
شاید هم ترک محیط دبستان محرک تربیت و کسب فضائل او شد ولی در هر حال فکر و نبوغ او همیشه متوجه استفاده تربیت و آموزش در اختراعاتش بود. همین فکر در مورد دو نوع از اختراعاتش که گرامافون و عکس متحرک باشد او را بیش از هر اقدام و وسیله ی دیگر در عالم پرورش و تربیت متوجه و مشغول نموده بود و علاقه ی ادیسون در این موضوع ا زمان ترک دبستان تا روز آخر عمرش در سال 1931 به خوبی مشهود و هویدا است .
محققاً تاثیرات و نفوذ زیاد او در تعلیم و تربیت از کلماتی که هانری فورد درباره ی او اظهار داشته است مجسم می گردد . فورد می گوید : « ادیسون بیش از هر انسان دیگر از اول خلقت عالم تا به حال برای محو و نابودی فقر و فاقه زحمت کشیده است. » و به طوری که همه ما می دانیم فقر و ناچیزی دشمن بزرگ تربیت و تعلیم می باشد .
از طرف دیگر می توانیم با اطمینان اظهار بداریم که اختراعات ادیسون در راه ارتباطات بیش از هر شخص دیگر برای نابودی و از بین بردن جهالت و نادانی خدمت نموده است . در همین زمان نیز از دو اختراع نام برده که همان فیلم سینما برای دیدن با چشم و گرامافون برای مطالعه ی موسیقی و زبان از راه گوش مستقیماً در مبحث تعلیم و تربیت از آن استفاده می نمایند .
یکی از موارد عمده و مهم تعلیم و پرورش همان ارتباط و انتقال دانش و علوم از نسلی به نسل دیگر در طی زمان می باشد و عامل موثر در این عمل همان عکس متحرک ( سینما ) و گرامافون است .
باید اذعان نمود که از زمان اختراع چاپ به وسیله ی گوتنبرگ ( Gutenberg) یعنی از سال 1450 به این طرف، دیگر اختراعاتی مانند اسباب عکاسی و عکس متحرک و فوتوگراف تعبیه نشده است تا این اندازه که اساس اصلی و مبنای پیشرفت تمدن و پرورش باشد. حتی اگر فرض نماییم که ادیسون فقط موفق به تولید نور الکتریک و برق شد و اختراعات او هم محدود به همین یکی بود و تنها طرق وسائل تولید برق و توزیع و انتشار آن را تکمیل نمود، تازه خدمت بزرگی به فرهنگ و تعلیم و تربیت نمود چه کسی نمی تواند منکر فقدان روشنایی و نور در اطاق های درسی مدارس گردد و محیط تاریک آنها را که متعلق به چند سال قبل است از خاطر خود محو سازد . کشور ما امروز، علاقه و بستگی کامل به نیروی برق و روشنایی آن دارد و شاهد مدعای ما همان نطق و خطابه هربرت هوور رئیس جمهور اسبق امریکا در روز دفن جسد ادیسون در تاریخ 21 اکتبر 1931 می باشد که اظهار داشت :
« پیشنهاد شده است که جریان الکتریکی کارخانجات مولد برق را در این ساعت خاموش و از کار باز داریم ولی در مورد این تقاضا من متوجه شدم که خطرات جانی در حیات این کشور همراه خواهد بود. چرا که موسسات زیادی همگی از نیروی برق جهت آتش نشانی و توزیع آب و بهداشت و آسانسورها و اعمال جراحی بیمارستان ها و تعداد زیاد دیگری از کارهای اجتماعی استفاده می کنند و در نتیجه یک لحظه خاموشی برق تولید تلفات و خطراتی در کشور خواهد نمود . این تعلق بستگی موسسات کشور و شئون اجتماعی به نیروی برق در حیات و زندگانی، همگی نبوغ بزرگ سر ادیسون را به یاد می آورند » .
کمیته ی صدمین سال توماس آلوا ادیسون جهت شناساندن ارتباط و دخالت اختراعات او با تمدن و فرهنگ دنیا از یک عده فرهنگیان و دانشمندان و صاحبان صنایع و مردان اجتماعی تشکیل گردیده و مسئولیت تهیه هشت مرکز تربیتی و فرهنگی دیگر که این مقاله را همراه و مطابقت نماید، به عهده گرفتند، عمل و وظیفه ی این کمیته را به اطلاع کلیه دبیرستان ها و مدارس ملی رساندند و وظایف و عملیات فرعی و هر گونه اطلاعی که مورد تقاضا باشد بدون پرداخت وجه از مرکز کمیته در نیویورک 40 وست خیابان چهلم می توان دریافت دارند .
معرفین و نمایندگان کمیته نه تنها شرح و تاریخ اختراعات و اکتشافات علمی او را بیان می نماید بلکه جزئیات زندگانی، زمان کودکی و بلوغ او را شرح داده و توجه عموم را به صفات عالی انسانی و ارزش معنوی او در جامه بشری توصیف نمایند. معرفین به تنهایی یا دسته جمعی به تظاهر می پردازند و در این حال می توانند به مباحثات در فضای محدود از قبیل کلاس های درس مدارس و یا در سالن های سخنرانی و کتابخانه ها مجتمع شوند و به علاوه به نحو مطلوبی در حوالی تاریخ تولد ادیسون یعنی یازدهم فوریه 1847 توضیحاتی با ارائه عکس ها و نمایشگاه ها درباره ترقی صنایع درطی صد سال اخیر داده شود .
تقریباً کلیه کارخانجات نیات این کمیته را با تهیه وسائل مجهز تاریخ صنعت خود همکاری و استقبال نمایند . و حتماً این قبیل نمایشگاه ها برای روزنامه های محلی موضوع جالب توجه و مفیدی در دسترس قرار خواهد داد و زمینه ی بهترین تبلیغات و نشر آگهی های این قبیل نمایشات فراهم می شود.پیشنهاد می شود که مدیران مدارس نیز جهت استفاده عموم این قبیل نمایشگاه ها را به اطلاع عموم برسانند .
به معلمین پیشنهاد می شود که معرفین کمیته ادیسون که دارای عنوان مسجل می باشند به قرار زیر معرفی می نمایند .


 

توماس ادیسون که بود ؟


 

زندگانی ادیسون به آمریکایی ها نشان داد که فرد مسیکن و حقیر نیز ممکن است به موفقیت هایی نائل آید، هر چند که پدر و مادر او چندان فقیر نبودند وی از نظر اقتصادی قدرت تهیه تجملات را نداشتند. انرژی جوانی توماس در اوان زندگانی، او را وادار به تکاپو داشت و در سن نه سالگی در اطاق محقر بالاخانه، آزمایشگاه شیمی جهت خود تهیه کرد و در دوازده سالگی به فروش شیرینی و روزنامه در قطار راه آهن پورت هورن میشیگان و دتروید پرداخت.
در واگن توشه آزمایشگاه کوچکی برقرار نمود و همچنین چاپخانه کوچکی جهت طبع روزنامه و اخبار بر پا داشت. اگر دانشجویان هنگام هجی کردن کلمات به زودی دلسرد و خسته می شوند، بایستی مانند ادیسون به خود اعتماد به نفس داشته باشند. چرا که او هر چند در اخبار روزنامه هفتگی خود به نام «دیلی هرالد» غلط های املائی داشت، دست از کار و فعالیّت نکشید . نمونه خطوط دستی او کاملاً خوانا و واضح است و از صفحات یادداشت های روزانه او نیز پی به رشد فکری او می بریم و در مورد فراست و کیاست او در این سن تعجب می نمائیم .


 

عصر ادیسون :


 

امروزه جوانان موقعیت عصر خود را قدردانی نمی کنند و آن را با زمان گذشته مقایسه نمی نمایند . لذا بایستی معرفی اختراعات ادیسون و رابطه انها را با پیشرفت ها و ترقیات صنعتی و ماشینی ارائه داده و آنها را جلب نماید . مثلاً در یکی از صفحات تقویم پانچ متعلق به سال 1879 نقاشی ایده های صنعتی را با وهم و تصورات و خیالاتی تصویر نموده است که مردم آن را مسخره و شوخی می پنداشتند ولی امروزه می بینیم که تصویر و نقاشی هر چند که از روی کمال بی اطلاعی ترسیم شده بود ولی به لباس حقیقت جلوه نموده و یک دستگاه تلویزیون دو طرفی را پیش بینی کرده بود .
حکایت اختراع باتری الکتریکی که بعدها به نام باتری ادیسون مشهور گشت یکی از حکایات استقامت و پشتکار علمی می باشد . برای اختراع این باتری ادیسون ده سال زحمت کشید و رنج برد و 50 هزار آزمایش به کار برد و هزاران زخم زبان و یاس آور شنید تا بالاخره موفق گردید که باتری بدون اسید را تهیه کند. درطی این مدت یکی از همکارانش که از عدم موفقیت او بیمناک بود از ادیسون سوال کرد: آیا خسته نشده اید؟ شما تا به حال بیش از 30 هزار آزمایش کرده اید و هنوز هم مانند رو زاول بی اطلاعید. ادیسون جواب داد: به هیچ وجه خسته نشده ام بلکه از روز اول هم اطلاعاتم بیشتر گردیده چه امروز می دانم که سی هزار چیز دیگر به درد نمی خورد .


 

اختراع چیست ؟


 

معرفین بایستی جهت روشن شدن این موضوع تفاوت بین اکتشافات علمی و اختراع را بیان نموده و به اضافه بایستی بدین عمل که سعی و کوشش و استقامت در کار ثمره ی آن بیش از بیکاری می باشد، متوجه سازد. به نظر و عقیده خود ادیسون نبوغ و ژنی عبارت از یک درصد وحی و الهام و نود و نه درصد زحمت و عرق ریختن است و نظری به ورقه روزنامه کارش نشان می دهد که این مرد در هفته نود و پنج ساعت کار می کرد و عقیده ی او کاملاً به عبارت بالا راسخ بوده است و به واسطه ی مدارکی باید ارزش حس عدم تکبر و خودستایی و همکاری را نشان داد و به دلائل کافی ثابت نمود که چگونه استقامت در کار علی رغم ناکامی ها و نائل نشدن به مقصود بالاخره شکست را به فتح و پیروزی مبدل می سازد .
هنگام تجسس و عمل روی دستگاه مغناطیسی استخراج آهن از سنگ معدن که فلز کم دارند کلیه ثروت حاصله خود را در طرح نقشه هایی که در تجارت بی بهره بود به کار انداخت و نتیجه عایدش نگردید. چه معادن پر بهره دیگری در ایالات دیگر کشف شده بود ولی مهارت و هوش او را از استیصال و فقر نجات داد و دستگاه اختراعی خودش را به ماشین تهیه سیمان پورتلاند بدل ساخت و در نتیجه نه تنها آنچه از دست داده بود عایدش گردید بلکه در راه تکمیل فن و علم سیمان سازی پیشرفت به سزایی نمود .


 

انسان و ارتباطات :


 

به طوری که شرح دادیم ارتباطات یکی از عوامل حیاتی فرهنگ و تمدن است و ممکن است تکامل و رشد ارتباطات و انواع صفحه کاغذی به شکل شجری نشان داد که ریشه ی آن طرق ارتباطی قبل از سال 1400 میلادی و تنه و شاخ های آن تکامل و رشد بعدی باشد.
ارتباطات را می توان به سه دسته عمده تقسیم نمود:
ارتباطات زمان، نقلیه، مکان و مسافات. تنها ادیسون در هر سه موارد حیاتی فوق وارد شده و تفحصات نموده است . مثلا فونوگراف ( گرامافون ) و عکسهای متحرک او مربوط به زمان می باشد و اختراع لوکوموتیو برقی او از وسایل ارتباطی ناقله او است و بالاخره در راه ارتباطات مسافات و مکان تعبیه، تکمیل دستگاه تلفن گراهام بل و سایر اختراعات تلگرافی متعدد و پدیده ی ادیسون درباره ی میدان الکترونی که منجر به کشف و اختراع رادیو و تلویزیون گردیده است .


 

ادیسون و نور الکتریکی :


 

ادیسون در آزمایشگاه خود در منوپارک اولین چراغ برق را کشف کرد و چگونه نتیجه اختراع او که بسیار مفید و پر حاصل کمک به تمدن نمود و عاید جامعه انسانی گردید و آسایش بشر را تامین ساخت. حکایت جالبی را از اختراع چراغ برق ادیسون در تاریخ 21 اکتبر 1879 نقل می کنند: می گویند یک سال سه روز کم یک کمپانی جهت فروش و توزیع برق تاسیس گردید ولی هنوز نیروی برقی در اختیار نداشت و یک عده علماء مرکب از سیزده نفر که روی لامپ برق ادیسون کار می کردند برای حمایت و تقویت ادیسون در حل این موضوع و تهیه یک لامپ چراغ برق عملی بالاخره در 24 اکتبر 1878 یک شرکتی به نام کمپانی چراغ برق ادیسون تاسیس نمودند این نشانه و مثال کلاسیک است برای مواردی که جرات و شجاعت و اقدام در عمل توام با صرف سرمایه جهت آزمایش بالاخره منتج به نتایجی می شود که ارزش آن در دنیا فوق العاده زیاد و پر بهره و ثمره می باشد .


 

ادیسون و نیرو ی برق :


 

در حالی که اختراع لامپ برق ادیسون در میان توده مردم بزرگترین اختراع او محسوب شد ولی فعلاً طریق تولید و تقسیم و توزیع نیروی برق به طور مطمئن و کامل با ارزش کم، اهمیت بیشتری را در بردارد ، و ادیسون به خوبی می دانست که چراغ و لامپ برق به تنهایی ارزش کمی دارد و در نتیجه سیستم تولید و توزیع برق را تکمیل نموده و در این مرحله کلیه عوامل از قبیل عایق و هادی و فیوز و غیره را تهیه ساخت و خلاصه 360 امتیاز برای اختراعات خود در این زمینه به دست آورد.


 

ادیسون و عکس متحرک ( فیلم سینما ) :


 

به سختی می توان ارزش فیلم سینما را که تاثیر به سزایی در حیات آمریکائی ها دارد و شصت سال قبل شروع گردیده،معین کرد. ادیسون در سال 1887 که فیلم سینما را اختراع نمود، می خواست که برای چشم نیز مانند گوش وسیله ی نشاط و لذتی فراهم سازد. نتیجه هدف او اختراع دوربین فیلم سینما بود که آن را با فونوگراف توأم ساخته و در اکتبر 1889 فیلم گویا را اختراع کرد و اتاق نمایش فیلم گویای او متحرک روی چرخ ها قرار گرفته در سال 1892 در حوالی آزمایشگاه او در وست آرنج نیوجرسی برقرار ساخت و نتیجه آن را امروز می بینیم که صنایع فیلم و سینما چقدر تکمیل گردیده و سیصد هزار نفر از قبل آن نان می خوردند .


 

موسیقی برای همه کس :


 

ادیسون را بتهوون اختراعات می نامند چه او نیزمانند بتهوون که دنیا را با موسیقی خود محفوظ نمود، گوش هایش کر بود ولی اختراعاتش موسیقی را برای میلیون ها بشر هدیه آورد و علی رغم عدم حس شنوایی از یک گوش گرامافون را اختراع کرد و اختصاص موسیقی را که در ابتدا یک موضوع تجملی و مختص اغنیا بود از میان برده و برای کلیه طبقات فقیر و ثروتمند یکسان ساخت . اختراعات او از قبیل فونوگراف و طرح نقشه های فیلم گویا، لامپ برق و چراغ فلورسانس و چراغ رادیو و رادار و تلویزیون و تلگراف بی سیم و دستگاه سینما و غیره، همه مهم و جهت تأمین آسایش ملل و بسط فرهنگ می باشد و نفوذ و تاثیر زیادی از نظر تعلیم و تربیت در دنیا دارد


89/2/1::: 3:29 ع
نظر()
  

کدهای جاوا وبلاگ